Alt du skal vide om vægtafgift

Blå bil
ks12

Hvis du skal købe bil, kan det være ganske relevant at se på størrelsen af vægtafgiften, inden du trykker godkend på købet. Der er nemlig meget stor forskel på vægtafgiftens størrelse, afhængig af hvilken bil du køber.  

Kørsel på vej

Hvad er vægtafgift?

Vægtafgift beregnes ud fra bilens vægt. Jo tungere bilen er, des højere er vægtafgiften. Det har desuden også en betydning, hvornår bilen første gang er indregistreret – det er derfor noget, du skal være opmærksom på, når du køber brugt bil. Vægtafgift betales, hvis der er tale om en personbil, der er indregistreret for første gange forud for den 1. juli 1997. Det gælder dog ikke varevogne, hvor skæringsdatoen i stedet er den 18. marts 2009.

Hvis din bil første gang er indregistreret efter disse datoer, skal du slet ikke betale nogen vægtafgift. Til gengæld skal du betale grøn ejerafgift. Og denne afgift er ikke baseret på vægt. Her er det i stedet afgørende, hvor mange kilometer din bil kører per liter benzin eller diesel. 

Derudover findes der også en særlig partikelfilterafgift, som pålægges biler, der netop ikke har et partikelfilter. Partikelfilterafgiften udgør 500 kroner.

Hvornår skal du betale vægtafgift?

Som anført ovenfor skal du kun betale vægtafgift, hvis din bil er indregistreret første gang før den 1. juli 1997 – og for varebiler før den 18. marts 2009. Er dét tilfældet, bliver din bils vægt helt afgørende for afgiftens størrelse, da afgiften beregnes med udgangspunkt i bilens vægt.

Vær opmærksom på, at du naturligvis kun skal betale dansk vægtafgift, hvis din bil har danske nummerplader. Er den indregistreret i et andet land og har udenlandske nummerplader, skal du slet ikke betale vægtafgift.

Vej med grønne træer

Hvordan beregner du vægtafgiften?

Vægtafgiften beregnes af bilens totale vægt, og afgiften inddeles i vægtklasser, og den laveste vægtklasse lyder på personbiler med en vægt på mellem 601 og 800 kg. Det er også disse biler, der har den lavest vægtafgift. Den højeste vægtklasse lyder på mere end 2000 kg., hvor vægtafgiften i øvrigt beregnes per 100 kg. Jo højere op i vægt bilen er, des dyrere bliver det per 100 kg. Du kan se en oversigt over priserne og kategorierne her.

For dieselbiler gælder særlige regler, da du skal betale en særlig udligningsafgift i tillæg til vægtafgiften. Ejer du derimod en el- eller brintbil, skal du slet ikke betale vægtafgift.

Hvorfor skal man betale vægtafgift?

Vægtafgiften blev første gang indført i 1910, hvor dansk indregistrerede biler blev opkrævet at betale en afgift for vægten af deres bil. Vægtafgiften blev indført, fordi biler stille og roligt begyndte at blive en stor belastning for de danske veje, og staten havde brug for penge til at lette de efterhånden skyhøje udgifter, der var til vedligeholdelse og udvikling af det danske vejnet.

Baggrunden for, at vægtafgiften beregnes af netop bilens vægt, skal selvfølgelig findes i, at det er de tunge biler, der er den største belastning for vejens belægning.

Relaterede artikler

Kvinde skriver på laptop

Bytes og bakterier: Er du klar over hvor meget snavs der er på dit tastatur?

Vi lever i den senmoderne teknologiske tidsalder. Fantastiske opfindelser såsom computere, internettet og smartphones har gjort verden til en global digital legeplads. Dette har ført til betydelige ændringer i hverdagen hos den helt almindelige dansker. For mange er det nu et velkendt scenarie at sidde ved computeren og taste afsted på sit tastatur i timevis, […]

Tag et kviklån

Få råd til at starte op for dig selv

Der er i dag mange, der går rundt med en drøm om at starte op for sig selv. Det betyder, at der er flere, der gerne vil løsrive sig fra chefer og bestemte arbejdstider. Og derfor er løsningen at starte op selvstændigt. Det er dog ikke noget, man bare lige sådan gør, idet det er […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.