I dag er RKI noget, som mange af os har hørt om, men det er de færreste, som faktisk kender noget til det. Hvis du er en af de uheldige, som er endt i RKI, så kan det altså være svært at finde hoved og hale i, hvordan det hele fungerer.
Derfor kan du nedenfor finde alt det, som du skal vide om RKI.
Hvad er RKI?
RKI er betegnelsen for et register over det, som man kalder ”dårlige betalere”. Det vil sige, at man her kan finde danskere, som ikke har betalt deres regninger til tiden – og det på konsekvent vis.
RKI eksisterer, så pengeinstitutter såvel som virksomheder, kan lave en ordentlig vurdering af, hvorvidt de vil låne penge ud til bestemte kunder.
Hvordan ender man så i RKI?
For at komme i RKI, så skal der faktisk ret meget til. Det kræver, at man har modtaget adskillige regninger, rykkere og endda opkald fra de kreditorer, som man skylder penge til, før der sker noget.
Herefter vil det være kreditorerne, som rent faktisk melder dig til RKI. Her er det kun virksomheder med CVR-numre, og dem der er kunder hos Experian, som ejer registret, der kan anmelde en. Det vil sige, at privatpersoner eller virksomheder, som endnu ikke er kunder, hvilket ofte er små virksomheder, ikke kan RKI-registrere dig.
Der gælder forskellige regler for, hvornår en registrering kan ske. Blandt andet er beløbene forskellige – for en virksomhed er det 200 kroner, for et forsikringsselskab er det 1000 kroner, mens det for en offentlig myndighed skal være mindst 7500 kroner.
Ud af RKI – hvordan gør man?
For at komme ud af RKI, så er den korte af den lange, at man skal betale pengene tilbage. Det er ikke altid lige let. Har man en enkelt kreditor, som har indregistreret en, så kan man betale dem, og dermed vil man kunne komme ud af registret igen.
Hvis du derimod har flere kreditorer, så bør du ikke kun betale en af dem. Det gør nemlig, at de andre kan registrere dig i RKI. Her er det i stedet en god idé at lave en betalingsaftale, hvor du får et realistisk afdrag på dit lån.
Til sidst, så er det virksomheden, der skal bede om at få dig ud af registret. Derfor er det altså vigtigt, at du får betalt pengene tilbage, hvis du gerne vil forblive ude, og at du gør kreditorerne opmærksomme på, at du har betalt gælden.
Kan man låne selvom om, at man er med i RKI?
Ja, man kan faktisk godt låne på trods af at være med i RKI.
Der er nemlig nogle selskaber, som tilbyder lån til dig, selvom du er registreret som en dårlig betaler. Disse lån betyder ofte, at renterne er meget høje, og at betalingsfristen ikke er så forfærdeligt lang.
Udover dette er der nogle større låneselskaber, som godt vil låne dig penge, hvis du på en eller anden vis kan vise, at din økonomi ikke er helt dårligt stillet på trods af din registrering i RKI.