Der er en herskende forståelse af, at vi, i det 21. århundrede, befinder os i den digitale tidsalder, og at vi nok ikke forlader den lige foreløbigt. Vi arbejder på computere, streamer film i fritiden og giver selv ganske små børn en tablet at lege med. Ideen om, at de næste 100 år fortsætter i samme bane, er dog ikke nødvendigvis sandt. Omvendt kan vi faktisk se, at stadig flere vender sig mod naturen, prøver at tage pauser fra de sociale medier og meget andet. Det har blandt andet betydet, at der er kommet et øget fokus på måderne hvorpå et afholdende skærmforbrug kan have en positiv effekt på vores sundhed. Derfor dyrker vi nu også mere motion end nogensinde før, ligesom mange ynder at gå en tur med venner eller familie om aftenen. Selv noget så analogt som brætspil har vundet indpas i de danske hjem.
Hvad er det?
Det er da også særligt de yngre børnefamilier, som for alvor er ved at få øjnene op for denne trend. Det viser sig i form af alt det nævnte ovenfor. Derudover er der dog også mange af dem, som ynder at være kreative med børnene. I starten manifesterer det sig mestendels i form af krusedulletegninger, endda på væggen, og gækkebreve. Hvis man er vedholdende og er god til at vedligeholde den sunde vane det er at være kreativ med sine børn, kan det dog efterhånden udvikle sig til stadig større projekter, som både forælder og barn kan være stolte af.
Denne tendens er dog ikke kun noget der udspiller sig bag lukkede døre i de danske børnefamiliers små hjem. Tværtimod er tendensen også begyndt at sætte sit præg på bybilledet som et hele. Det er blandt andet sket i form af arrangementer på de danske biblioteker men ok i særdeleshed i form af de såkaldte maker-spaces. Maker-spaces er, ofte ret store bygninger, der huser alt hvad både store og små kreative sjæle kan ønske sig. Det vil altså sige, at hvis du har et kreativt barn, hvad end der er i træ, metal eller robotteknik, så er et maker-space det perfekte sted at få et medlemskab og sende dem hen en gang i ugen eller mere. Her er der nemlig alt fra loddekolber og servomotorer til save og CNC fræsere.
Udliciter arbejdet
Tro dog ikke, at maker-spaces kun er henvendt til de små. Der er bestemt også et fællesskab af voksne mennesker, der finder sig godt til rette i den slags fællesskaber, og som ofte benytter sig af de større og mere komplicerede maskiner. Netop derfor er maker-spaces også begyndt at dukke op rundt omkring i de danske storbyer.
Mange må dog endnu leve uden de kapaciteter sådan et sted kan tilbyde, og det kan være ærgerligt for både dig og dit barn. Heldigvis har internettet sat os i stand til at udlicitere det mest værktøjs-intensive arbejde. Det gælder for eksempel cnc fræsning. Har du, dit barn eller begge altså et projekt, der kræver cnc fræsning, så er det ikke sværere end at kontakte et af de mange firmaer, der gør det for ganske få penge. Der er ingen undskyldninger for ikke at være kreativ og løsrive sig fra skærmen for en tid.