De fleste hjemmesider verden over er i dag lavet i det CMS der hedder WordPress. WordPress (WP) er gratis at benytte fordi det er et såkaldt open source CMS. Det er derfor nemt at gå til og har langt flere muligheder for tilpasninger end mange andre CMSer.
Når du vil lave en hjemmeside, har du behov for hosting eller som det også kaldes et webhotel. Hjemmesiden eller websitet skal lægges et sted, så det kan udgives og læses på internettet. I Danmark findes der mange hosting-firmaer, webhosts eller webhoteludbydere, som de også kaldes, og mange af dem har deres eget CMS hvor du kan lave en hjemmeside og derefter udgive den. Men, gør du det, begrænser du dig uanset hvor nemt det virker.
Uploader du i stedet WordPress til dit webhotel er du godt kørende, for som sagt er der langt flere muligheder. Det tager måske et par dage ekstra at sætte sig ind i, men du kan meget mere. Eksempelvis findes der en lang række gratis temaer, du kan benytte, så din hjemmeside kommer til at se flot og professionel ud. Vil du betale lidt kan du købe et såkaldt Premium tema, som giver dig endnu flere tilpasnings- og designmuligheder.
Nogle af fordelene ved WP er, at man kan installere en lang række plugins, som regel er de gratis, som kan hjælpe dig til at opnå meget af det, som WP måske i sig selv ikke kan.
Hvor skal din WordPress hjemmeside hostes?
Der findes en lang række danske hosting-virksomheder, som har mulighed for at du kan få et webhotel til din WordPress installation. Der findes også en række websites hvor du kan læse om WordPress hosting og få nyttige oplysninger.
Hvis jeg skal give dig et godt råd, må det være, at du er i stand til at installere WP med et enkelt klik. Du skal derfor se, om hosting-firmaet tilbyder det, der hedder 1-click install. Gør det ikke det, skal du selv uploade WP via FTP og det gør det hele meget mere besværligt.
Et andet råd må være at finde ud af, om du kan lægge din hjemmeside på en delt server, så du kommer billigt i gang. Og om der senere hen er mulighed for at opgradere til en bedre løsning.
I Danmark findes der en enkelt udbyder, som udelukkende fokuserer på hosting af WordPress installationer. Dette er kendt fra udlandet, hvor der findes flere af disse hosting-firmaer, og de er, uanset om du vil lægge din hjemmeside i Danmark eller udlandet, en rigtig god løsning.
Hvad koster et webhotel så?
Jeg var kort inde på det før. En delt server, som på engelsk hedder shared server (det udtryk vil du møde overalt), er den billigste løsning. Har du en forholdsvis lille hjemmeside eller ønsker at komme så billigt i gang som muligt, så er shared hosting et godt udgangspunkt. De fås helt ned til ca. 15 kr. om måneden.
Shared hosting findes i øvrigt i flere udgaver både hvad angår hastighed og hvor mange hjemmesider dit website skal dele serveren med. Typisk kalder hosting-udbyderen disse løsninger for bronze, sølv og guld eller lignende. Måske noget med Pro og Pro+.
Det er ikke så vigtigt hvad de hedder, men de features du får med hostingen er vigtige.
Domæner, hosting og hjemmesider
Du har nu læst om hosting af hjemmesider på et overordnet plan, men for at få et website ”i luften” skal den have en adresse. Den adresse kaldes et domæne. Dette websites domæne er svkh.dk og uden dette ville websitet ikke kunne ses af nogen.
Domæner, eller rettere brugsrettigheden til domæner, købes for et år ad gangen. Det skal nemlig fornys hvert år og hvis det ikke bliver det, forsvinder din hjemmeside og domænet bliver udbudt igen.
Langt de fleste hosting-firmaer tilbyder også, at du kan købe domæner gennem dem. Det betyder, at du kan finde den udbyder du vil købe webhotel af og så først købe domænet og i tillæg det rette webhotel.
Når dette er gjort, kan du via den føromtalte 1-click installere WP og komme i gang med din ny hjemmeside. Husk jævnligt at tage en back-up af din side. Hvis noget går galt eller du senere vil flytte til en anden host, har du det hele klart og skal ikke starte forfra.