Programmer som Bonderøven har gjort det populært at gro sin egen mad for danskerne. I lang tid har vi været vant til at gå ned i dagligvarebutikkerne og købe, hvad end vi havde lyst til. Men nu ser det ud som om, der er en ny tendens på vej.
Klimakrisen har fået danskernes øjne op for det bæredygtige
I de seneste år har klimakrisen været på stort set alles læber. Tallene viser, at det især er de unge danskere, der har udviklet en reel klimaangst, mens tendensen er, at de ældre danskere ikke er villige til at ændre så meget på deres traditioner, som de unge er.
Det bæredygtige, har vi lært, handler om at skrue kraftigt ned for vores forbrug. I stedet for at købe lige, hvad vi har lyst til, så skal vi have samvittigheden med ned i dagligvarebutikkerne, når vi handler.
Men nu ser det ud som om, at flere og flere har taget næste skridt og er begyndt at gro deres egen mad i haven. Dette er ikke en hel ny opfindelse – Danmark har jo i mange århundreder været et landbrugssamfund. Men nu ser det ud som om, at danskerne vender tilbage til deres rødder.
Det hjemmedyrkede mad har fået en renæssance
Der var en gang, hvor alt mad helst skulle se så perfekt ud som muligt. Men økologi og bæredygtighed har fået danskernes øjne op for de æbler, agurker og tomater, der ikke nødvendigvis passer ind i de normative dagligvarebutikker.
I takt med at danskerne skal løbe hurtigere og hurtigere, vælger flere og flere at sige stop til det uendelige forbrug og det uendelige fremskridt. De vælger i stedet en mere stille tilværelse, på landet eller i byen, hvor de kan sætte pris på de små ting i livet. Så som at spise sin morgengrød med hjemmedyrkede æbler fra deres æbletræ eller samle svampe i skovebunden til aftensmaden.
Skal du også sige stop til hverdagens stress og jag?
Mange danskere kan godt se værdien i at flytte længere ud af byen og derved sidde i en billigere husleje, der gør det muligt at arbejde mindre, så man har tid til ro. Men det er stadig ikke alle, der har mod på at rykke pælene op og ændre deres livsstil. Nogle har det måske endda bedst, når de har meget at se til.
Men når tallene stiger for personer, der går ned med stress, depression eller angst, så forventer man, at det skaber et større og større modtryk, hvor danskerne i endnu større grad siger nej til fremskridt.